Ne égess, komposztálj!

Minden ősszel eljön a levélhullás ideje, amire sokan problémaként tekintenek és komposztálás helyett elégetnek minden zöldhulladékot. A teljesen értelmetlen égetéssel súlyosan veszélyeztetik a környezetükben élő emberek-állatok egészségét, belélegezhetetlenné teszik a településük levegőjét, és ezzel ellehetetlenítik a friss, tiszta levegőre vágyók életét.

Miért jobb a komposztálás?

Nem termel füstöt, nem károsítod vele a közelben élők egészségét

A talaj minőségét a komposzttal nagy mértékben javíthatod

Komposztot egyszerűen és olcsón, rendszeresen készíthetsz

Alulra laza szálas hulladékot tegyünk, erre kb. 20 cm vastagon rétegezzük a komposztálandó levelet és más szerves hulladékot. Szórjunk rá néhány lapát földet, majd újra rétegezzük rá a szerves anyagokat. Az aprított, kevert szerves hulladékot így rétegezzük a komposztra, amíg el nem éri az 1 m-es magasságot. Ez a méret a legalkalmasabb arra, hogy a komposztot lezárjuk és az új komposzt-halmot készítsünk. A lezáráshoz néhány cm vastag földet, száraz füvet vagy lombot használunk. Időnként meglocsoljuk, hogy ne száradjon ki. Lehetőleg félárnyékos területen komposztáljunk. A hulladék összetételétől függően 3-4 hónap után talajjavításra alkalmas anyagot nyerhetünk, 6―8 hónap után pedig közvetlenül talajként felhasználható, érett komposztot állíthatunk elő.

Hagyd meg az avart!

Fák és cserjék alján hagyd meg az avart, hiszen télen védi a növényeket, gátolja a talaj kiszáradását, és gondoskodik a tápanyag-utánpótlásról. További előny, hogy a 10 centi vastag talajtakarás távol tartja a területtől a gyomnövényeket.

Forrás:

Látogatók

Ma 29

Tegnap 23

A héten 29

A hónapban 457

Összesen 51772

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

© 2018 Völgyerdő Nonprofit Kft. - All rights reserved. A honlapon közzétett tartalmnakat szerzői jogok védik, felhasználásukhoz engedély szükséges.

Partneroldalak

Őshonos Vetőmagok Boltja - Őshonos növények magjai

MunkalapSzoftver.hu - Testreszabható ügyviteli szoftverek

Hangocska.hu - Beszédfejlesztés és Hatékony Tanulássegítés

Cenweb - Természetvédelmi Magazin

JHead.hu - Egy Java fejlesztő blogja

ZsP.hu - Blog

Please publish modules in offcanvas position.