Kardos madársisak

Cephalanthera longifolia (védett) - A Dunántúlon, Zala megye dombvidékén egy viszonylag elterjedt orchideafaj, amely fákkal, gyakran tölggyel és gesztenyével szimbiózisban élő gombákkal létesít gyökérkapcsolatot, de más orchideákhoz képest kevéssé támaszkodik a gombák által szállított tápanyagokra.

A kardos madársisak az orchideákra jellemző módon utánzással csalogatja magához a beporzást végző rovarokat: nem termel nektárt, de virága hasonlít más növények nektárt termelő virágához. Általában májusban virágzik.

A virágához hasonlóan impozáns termése a többi rokon fajhoz képest későn, augusztusban érik be, ezért a május és augusztus közötti kaszálás lehetetlenné teszi a szaporodását, a hagyományosan kezelt, évente 1 alkalommal kaszált gesztenyésekben előfordulnak állományai, de az intenzív művelés alatt álló területekről teljesen hiányzik. A termésben akár 5000-nél is több apró mag várja, hogy a szél felkapja és elsodorja. A magok rendkívül könnyűek, ezért nagy távolságra is eljutnak.

Látogatók

Ma 1

Tegnap 38

A héten 189

A hónapban 554

Összesen 16714

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

© 2018 Völgyerdő Nonprofit Kft. - All rights reserved. A honlapon közzétett tartalmnakat szerzői jogok védik, felhasználásukhoz engedély szükséges.

Partneroldalak

MunkalapSzoftver.hu - Testreszabható ügyviteli szoftverek

Szelidgesztenyes.hu - Déli-hegyi gesztenyés Nagybakónakon

Hangocska.hu - Beszédfejlesztés és Hatékony Tanulássegítés

JHead.hu - Egy Java fejlesztő blogja

ZsP.hu - Blog