Kardos madársisak

Cephalanthera longifolia (védett) - A Dunántúlon, Zala megye dombvidékén egy viszonylag elterjedt orchideafaj, amely fákkal, gyakran tölggyel és gesztenyével szimbiózisban élő gombákkal létesít gyökérkapcsolatot, de más orchideákhoz képest kevéssé támaszkodik a gombák által szállított tápanyagokra.

A kardos madársisak az orchideákra jellemző módon utánzással csalogatja magához a beporzást végző rovarokat: nem termel nektárt, de virága hasonlít más növények nektárt termelő virágához. Általában májusban virágzik.

A virágához hasonlóan impozáns termése a többi rokon fajhoz képest későn, augusztusban érik be, ezért a május és augusztus közötti kaszálás lehetetlenné teszi a szaporodását, a hagyományosan kezelt, évente 1 alkalommal kaszált gesztenyésekben előfordulnak állományai, de az intenzív művelés alatt álló területekről teljesen hiányzik. A termésben akár 5000-nél is több apró mag várja, hogy a szél felkapja és elsodorja. A magok rendkívül könnyűek, ezért nagy távolságra is eljutnak.

Tags:

Támogasd munkánkat!

Természetvédelmi tevékenységünket nonprofit módon, teljesen ingyen végezzük, amiből semmilyen bevételünk nem származik. De mi is csak pénzből tudjuk magunkat fenntartani. Azért gyűjtünk, hogy tovább tudjuk folytatni hasznos értékteremtő és értékmegőrző munkánkat, ezért kérünk, ha van rá lehetőséged, támogass minket!

  • 1 000 Ft - egy munkakesztyű ára
  • 5 000 Ft - egy madárodú elkészítése
  • 10 000 Ft - egy veszélybe került növény áttelepítése
  • 20 000 Ft - a parkjainkat védő kerítések egyszeri kaszálása

 

Számlaszámunk: 11749015-28535807 (OTP Bank)

Nevünk: Völgyerdő Nonprofit Kft.

 

Látogatók

Ma 0

Tegnap 21

A héten 27

A hónapban 80

Összesen 10220

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

© 2018 Völgyerdő Nonprofit Kft. - All rights reserved. A honlapon közzétett tartalmnakat szerzői jogok védik, felhasználásukhoz engedély szükséges.

Partneroldalak

MunkalapSzoftver.hu - Testreszabható ügyviteli szoftverek

Szelidgesztenyes.hu - Déli-hegyi gesztenyés Nagybakónakon

Hangocska.hu - Beszédfejlesztés és Hatékony Tanulássegítés

JHead.hu - Egy Java fejlesztő blogja

ZsP.hu - Blog