Történetünk

A Völgyerdő Természetvédelmi Park ötlete Pőcze Zsolt alapítótól származik, aki már 1980-as évek végén foglalkozott a gondolattal, hogy valamilyen módon meg kellene védeni a Nagybakónakot övező erdőségeket a kivágástól és a benne élő fajokat a pusztulástól. Mivel ezek az erdők dőntően magánkézben vannak és tisztán gazdasági célokat szolgálnak, a kezdeti ötlet megvalósíthatatlannak tűnt. Mint kiderült, gazdasági területeket kizárólag magánszemélyek birtokolhatnak, a művelés alóli kivonás körülményes és különleges engedélyekhez kötött, ezért nehéz hosszú távon biztosítani a védelmüket, de anyagi forrás sem állt rendelkezésre.

Az állami védelem sem jöhetett szóba, mert az intenzív művelés miatt ezek az erdők elveszették természetközeli állpotukat, alacsony fajgazdagságuk nem indokolta a védetté nyilvánításukat, és az állami természetvédelem rendkívül alulfinanszírozott és politikailag instabil volt (lásd: 2018-as, természetvédelmet figyelmen kívül helyező erdőtörvény; ágazati létszámleépítések, politikai tisztogatás).

Később, 2016-ban felvetődött az a gondolat, hogy talán a fajok védelme és a biodiverzitás megtartása nagy erdőterületek védelem alá helyezése nélkül is részben megoldható lenne, olyan módon, hogy kisebb, néhány hektáros, háborítatlan élőhelyeket hozunk létre, amelyekről a fajok képesek újra és újra visszahódítani a gazdasági területeket, erdőket.

Nagybakónakot övező erdők 2003-ban

2016-ban eladóvá vált egy kis hétvégi ház Nagybakónak egy nyugodt, de a központhoz közel eső utcájában. A Zlatorics Károlyné tulajdonában lévő, akkor 25 éves ház nagyon jó állapotban volt, a helyiek csak "kiskastély" névvel illették. A házat viszonylag kedvező áron hírdették, kihagyhatatlan lehetőségnek tűnt, ezért Pőcze Zsolt – családja heves tiltakozása ellénére – az addig összegyűjtött összes megtakarítását felhasználva és azt hitellel kiegészítve megvásárolta, akkor még bizonytalan céllal.

Már abban az évben elkezdődött a ház belső felújítása, Hepp Katalin aktív közreműködésével, ami másfél évig tartott. 2017-ben felmerült az az elképzelés, hogy az épületet irodaként lehetne hasznosíani, mivel a 20 m2 belső tere és 10 m2-es előszobája nem tette alkalmassá a lakás célú használatra. Ezért az ajtócserénél már a legfontosabb szempont az volt, hogy minél több természetes fényt engedjen be. A régi kétszárnyú, kis ablakú ajtók helyére nagy ablakos ajtószárny és egy fix ablak kerül. A rossz hőszigetelésű ablakokat is korszerűre cserélték, a belső falakat glettelték és kifestették, valamint szellőzőcsatornák lettek beépítve a korszerű, hővisszanyeréses szellőző rendszer számára. A vásárláskor a gáz már ki volt kötve, a bekötés költséges volta miatt Pőcze Zsolt úgy döntött, hogy a fűtést infrapanelekkel oldja meg, a fűtés költségét pedig napelemrendszerrel fedezi.

Az iroda és melléképületei 2016-ban, a vásárlás előtt

2017-ben végre sikerült megvásárolni 5 egymás melletti, parlagon heverő zártkerti ingatlant, amelyek egy összefüggő, 1 hektáros, rendkívül változatos területet alkottak. Pőcze Zsolt az 1871-1873 ingatlanokat vásárolta meg először kedvező áron rokonaitól, Gáspár Árpádtól és nejétől. A területen előzőleg tarvágást végeztek, ezért sikerült alacsony áron hozzájutni. A terület egy része Pőcze Zsolt nagyszüleié volt egykor.

A szomszédos, régóta parlagon heverő, 1874 helyrajzi számú ingatlan Balázs Sándorné (Lukácsi Magdolna), nyugalmazott tanárnő tulajdonában volt, aki évek óta nem használta, ennek köszönhetően a terület felső részében füves cserjés élőhely, az alsó részén pedig akácos alakult ki, középen egy kisebb tölgyessel. Ez volt a park fajokban leggazdagabb és legváltozatosabb része.

A 1875 számú területet viszont már nehezebb volt beszerezni, a tulajdonosa ugyanis befektetési célból vásárolta, és megpróbált minél nagyobb hasznot szerezni az adásvételből, ráadásul a területen egy viszonylag nagy fenyves volt, ami növelte a föld értékét. Végül 2017 augusztusára sikerült az ötödik területet is megvásárolni. A 1875 terület megvásárlása kulcsfontosságú lépés volt, mert ettől függött, hogy később, a park körbekerítésekor mekkora kerítésre lesz szükség. Ha nem sikerült volna megvásárolni, akkor a telek teljes hosszában kerítést kellett volna építeni, így viszont csak a két szomszéd kerítését kellett összekötni az út mellett és középen, a szurdok peremén, és megoldhatóvá vált a terület védelme.

A 2017-ben megvásárolt területek

 

Támogasd munkánkat!

Természetvédelmi tevékenységünket nonprofit módon, teljesen ingyen végezzük, amiből semmilyen bevételünk nem származik. De mi is csak pénzből tudjuk magunkat fenntartani. Azért gyűjtünk, hogy tovább tudjuk folytatni hasznos értékteremtő és értékmegőrző munkánkat, ezért kérünk, ha van rá lehetőséged, támogass minket!

  • 1 000 Ft - egy munkakesztyű ára
  • 5 000 Ft - egy madárodú elkészítése
  • 10 000 Ft - egy veszélybe került növény áttelepítése
  • 20 000 Ft - a parkjainkat védő kerítések egyszeri kaszálása

 

Számlaszámunk: 11749015-28535807 (OTP Bank)

Nevünk: Völgyerdő Nonprofit Kft.

 

Látogatók

Ma 0

Tegnap 21

A héten 27

A hónapban 80

Összesen 10220

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

© 2018 Völgyerdő Nonprofit Kft. - All rights reserved. A honlapon közzétett tartalmnakat szerzői jogok védik, felhasználásukhoz engedély szükséges.

Partneroldalak

MunkalapSzoftver.hu - Testreszabható ügyviteli szoftverek

Szelidgesztenyes.hu - Déli-hegyi gesztenyés Nagybakónakon

Hangocska.hu - Beszédfejlesztés és Hatékony Tanulássegítés

JHead.hu - Egy Java fejlesztő blogja

ZsP.hu - Blog